onsdag 17. august 2011

Kebony Tak



Kebony tak
Materialene har ingen negative skadevirkninger på miljøet. Kebony fremstilles med en væske utvunnet av bioavfall og inneholder ikke kjemikalier som kan lekke ut til naturen. I avfallsfasen kan Kebony behandles som vanlig ubehandlet trevirke.



Kebony Furu tretak har en brun farge med et flott fargespill som gir taket et eksklusivt utseende. Kebony Furu tretak er vedlikeholdsfritt og har en levetid på minst 30 år. Med tiden utvikler Kebony Furu en flott sølvgrå patina.
  • Vedlikeholdsfritt – lang holdbarhet
  • Miljøvennlig – ingen tungmetaller eller andre skadelige giftstoffer
  • Dimensjonsstabilt
  • Ingen utlaking av kjemikalier
  • Takvann kan benyttes som husholdningsvann
  • Kapp kan brennes som ubehandlet trevirke

Sedumtak

Deler av hustaket skal dekkes av sedum 

Utdrag fra www.vitalvekst.no sine hjemmesider:


Magasinerer regnvann
Flere forsøk fra Norge og Sverige viser at Sedumdekke har mellom 25-50% lavere avrenning enn tak uten vegetasjon. Et forsøk utført av NVE viser at avrenningsintensiteten etter et sjeldent styrtregn (29mm på 30 min) ble redusert med 26%. Dette demper generering av flomvann i byene og kan bidra til å redusere belastningen på underdimensjonerte avløpsnett. Dessuten vil grønne tak rense regnvann, slik at færre miljøgifter havner i grunnvannet. Kilde: Bent Braskerud NVE.
Beskytter mot UV-bestråling
Forsknings viser at sedumdekke beskytter takmembranen mot nedbrytning fra UV-ståling, beskytter mot mekanisk slitasje og punktering. Dette betyr at sedumdekke bidrar til å forlenge de fleste takmembranens levetid fra 25 år opp mot 60 år.
Isolerende effekt
Sedumtak isolerer mot varme i sommersesongen og skjermer mot støy. Forsøk gjort av NVE viser at temperaturen under et enkelt tak med pappmembran kan komme opp mot 60° ved direkte sol og 25° utetemperatur. Under sedumdekke viser temperaturen kun 3° over utetemperaturen. Et meget grunt jorddekke på kun 2-3 cm samt sedummattene viser altså at varmen absorberes betydelig. Kilde: Bent Braskerud NVE
Sparer energi
Manchesterstudien viser at dersom vi i byen øker den grønne overflaten med 10 %, senkes temperaturen i byen med ca. 3,7 grader og i småhusbebyggelse med 1,2 grader. Dette viser at grønne tak vil gi redusert kjølebehov og dermed spare energi.
Brannhemmende virkning
Forskning viser at tak med grønne planter og sand har god brannhemmende virkning. Med denne løsning er det konstatert vesentlig lavere overflatetemperatur på underliggende membran. Vi har branntestet vårt Sempergreen ® system hos Sintef Byggforsk.
Biologisk mangfold
Grønne tak fremmer det biologiske mangfoldet og kan danne nye biotoper. Og det skapes nisjer for småkryp og fugler.
Psykisk velvære
Studier viser at grønne landskap bidrar til stressreduksjon og skaper trivsel og bedre miljø.


Mer om sedum arter i Norge:
http://www.vitalvekst.no/Details.asp?mn=Plantearter&mid=9

mandag 15. august 2011

Tre tvers igjennom!

Carsten og Jørgen har vært på besøk hos Montasje AS i Elverum og der hadde de en mock-up av en typisk massivtre konstruksjon. Som du ser er det et bærende massivtreelement innerst, to lag med trykkfaste isofiberplater, lufting og stendere med panel ytterst. Tre tvers igjennom! 

Tomten mot Nordøst

Slik ser det ut nå før vi begynner gravearbeidet

tirsdag 9. august 2011

Modell av huset

Arbeidsmodell i papp

Li har laget modell på kontoret i Oslo, mens Jørgen har vært i Sogn og skrudd maskiner på MassivLust.

Byggemøte

Det var god stemning i Joranger på 1ste byggemøte etter innsendt rammesøknad.
Til stede var Alex&Maren, Carsten Hovind som er formann på MassivLust (se link) og Jørgen.